-Golfclub Flevoland
Greenkeeper

Juli 2016 – Overleg/interview met Marien Jansen (Hoofdgreenkeeper golfbaan Lelystad)

 

Niet lang na de zeer geslaagde golfweek, kropen Marien Jansen, hoofdgreenkeeper en ondergetekende bij elkaar om eens wat nader in te gaan op de achtergrond van Marien, zijn team, de baan, ontwikkelingen en plannen voor de toekomst. Een mooie aanvulling op Marien’s optreden tijdens de laatste ALV die de aanwezigen unaniem op prijs stelden en zeker voor herhaling vatbaar is. Dit alles draagt bij aan de goede relatie tussen het GEC en de club en informatie-uitwisseling. Nuttig én plezierig.

 

Zoals de meesten van ons wel weten is Marien alweer enige jaren bij het GEC in dienst. Wat nog niet eenieder zal weten is dat hij is geboren in 1978 in de IJsselmeerpolder – een echte Lelystedeling- landbouwopleiding in Emmeloord heeft gevolgd, en voordat hij greenkeeper werd 10 jaar werkte bij een boomkweker in Lelystad.
En jawel, hij woont samen met zijn Cynthia en hun 2 kinderen: Quinten van 12 en Mila van 7. De geneugten van de puberteit staan voor de deur, dan is het best fijn als je dagelijks de frisse buitenlucht in kunt, nietwaar?
Belangrijk: Marien is een groot Ajax-fan – met alle vreugde en teleurstelling die daarbij hoort (grapje), en serieus sportvisser (voor de welkome rust en concentratie). Hij weet dus ook precies waar welke karpers én snoeken zitten in de wateren door en rondom de golfbaan!

 

Sedert vorig jaar, na het formele afscheid van Simon wegens pensioen, is Marien hoofdgreenkeeper en werkt hij inmiddels met een vast team van 3(!) greenkeepers: hijzelf, Jan Bazuin en Leander van de Burg. Elke dag (ook vaak deels de weekenden) druk in de weer met het onderhoud en ontwikkeling van de golfbaan. Drie vaste mensen is geen zwaar bezet greenkeepers-team om maar eens een understatement te plaatsen. Eigenlijk veel te weinig, vandaar dat in het groeiseizoen sowieso extra bekwame handen nodig zijn. Vanuit deze situatie is Marien dan ook bijzonder ingenomen dat good-old Simon Stins (wie kent hem niet) weer op inhuur-basis zijn steen bijdraagt tot eind september.

 

Het mag gezegd worden dat Marien en zijn mannen hun werk oprecht met veel plezier, verve en toegewijd vakmanschap doen. En zoals we allen weten: het resultaat is de laatste jaren volop te zien en is werkelijk voortreffelijk.

 

Persoonlijk plezier en voldoening: Dat is zichtbaar en hoorbaar als je ook maar even met Marien te maken krijgt. Zijn ogen gaan glimmen en hij steekt enthousiast van wal zodra het over zijn werk en onze prachtige golfbaan gaat. Met de positie die hij inmiddels heeft krijgt hij veel van wat hij altijd gewild heeft: afwisseling, vooral veel buiten en af en toe binnen, verantwoordelijkheid en meetbaar resultaat van de inspanningen en kennis die hij en zijn mannen erin stoppen.
En ook al komt hij er te weinig aan toe, het zelf golfen is een grote bonus zowel qua ontspanning en uitdaging, als kennis en beleving in zijn functie als hoofdgreenkeeper.

 

Vakmanschap: Daar doet Marien veel aan: Regelmatig (zogenoemd ‘peer’) overleg met greenkeepers van andere banen, zo nu en dan een relevante cursus/workshop, Marien doet het allemaal met passie voor ‘zijn’ golfbaan. Moet ook wel: de ontwikkelingen zowel op gebied van duurzaamheid, milieu als technisch inzicht staan bepaald niet stil en moeten ook bijgehouden worden. Ook om bijvoorbeeld bedrijven die ingehuurd worden om de baan te onderhouden te kunnen informeren en aansturen.

 

Materialen en machines: Het GEC heeft een indrukwekkend en qua investeringen serieus arsenaal waarmee dagelijks gewerkt wordt om de baan in een puike conditie te houden.
Zo zijn er 3 greenmaaiers waarvan er 1 draait met zogenoemde maai-kooien in het seizoen op 4 mm maaihoogte, en dat is kort! Verder heeft 1 van de maaiers rolunits om vlakheid en snelheid te bereiken. Én ook nog 1 greenmaaier met verticaal kooien, die gebruikt wordt om maandelijks de horizontale uitlopers van het gras te maaien want gras groeit kennelijk dus niet alleen omhoog. Vooral belangrijk om viltvorming te voorkomen.

Daarnaast 1 tee/foregreen maaier met een maaihoogte van 10 mm, 1 fairway-maaier die gaat tot 17 mm, én 1 roughmaaier die staat op 35 mm.

 

We gaan nog even door: Ook beschikt het greenkeepers-gilde team nog over 3 zogeheten ‘Workmans’ waarvan de nieuwste (dat snelle oranje beest) vanaf het najaar 2016 tevens omgebouwd gebruikt kan worden als ballenraper. Én 1 8 meter brede veldspuit die hoofdzakelijk gebruikt wordt voor blad bemesting, 2 kunstmeststrooiers, 1 minikraan, 3 tractors, 1 bezander én een stapel aan klein materiaal. Dat is nogal indrukwekkend. Als ik voor mezelf spreek moet ik toch eerlijk zeggen dat ik me niet echt realiseerde wat er zoal bij komt kijken aan werk en spullen om een golfbaan er zo goed uit te laten zien en top bespeelbaar te krijgen zoals bij ons heden het geval is.

 

Geregeld dient er hulp en machinekracht van anderen ingehuurd te worden om grondverzet en dergelijke te realiseren. Want zoveel is wel duidelijk, lang niet alles kunnen Marien en zijn collega’s zelf doen.. Dan gaat het b.v. om werkzaamheden die echt nodig zijn om het een echte golfbaan te houden zoals: doorzaaien, prikken, riet maaien, groot grondverzet, maaien én afruimen van de hoge rough. Dat laatste gebeurt momenteel nog plaatselijk en 2 keer per jaar. In de toekomst hoopt Marien dit met 1 keer per jaar af te kunnen maar daarvoor is vereist dat de ondergrond voldoende verschraald is.

 

De relatie met de club en omgang met leden/spelers vindt Marien heel belangrijk en prettig, essentieel voor een zinvolle invulling van zijn functie en draagt bij aan zijn voldoening. Dat hebben we op de laatste ALV met zijn enthousiaste en informatieve optreden mogen ondervinden. Met aanstekelijk enthousiasme en toewijding meer dan leuk, nuttig en zeker voor herhaling vatbaar. En juist in een tijd dat veel wordt ingezet om de baan nog verder te verbeteren met beperktere middelen en soms inzet van leden van onze golfclub is het van groot belang dat de greenkeepers en de leden elkaar goed ‘verstaan’. Marien is er bijzonder blij mee dat het zo gaat.

 

Afgesproken wordt dat Marien regelmatig op diverse manieren van zich laat horen: zoals d.m.v. berichtjes op de website in overleg met de club en GEC, geregeld zijn neus laten zien bij relevante bijeenkomsten. Zoals ALV, overleg met de projectgroep baanaanpassingen, de diverse commissies en vanzelfsprekend elke dag de directe contacten met ons, spelers en leden, die er altijd zijn.

 

Met deze kundige, enthousiaste en vooral heel aardige hoofdgreenkeeper voorwaar een garantie voor een langdurige aangename en constructieve relatie!

 

Peter Sparreboom